Backahill Fastigheter
Våra fastigheter och utvecklingsprojekt i Ängelholm.

Backahill Bjäre
Våra bolag och utvecklingsprojekt i destinationen Båstad.

Backahill Innehav
Vårt strategiska innehav i börsnoterade bolag.

Backahill Utveckling
Våra investeringar i mindre bolag med stor utvecklingspotential.

Backastad & Hansan
Vårt affärsnav i centrala Stockholm.

Vi finns över hela landet

Vår verksamhet är indelad i fyra affärsområden, Backahill Fastigheter, Backahill Bjäre, Backahill Innehav och Backahill Utveckling. De har alla fastigheter och destinationsutveckling som gemensam nämnare. Oavsett affärsområde och projekt är vår ambition att skapa långsiktiga relationer i partnerskap. I Stockholm finns även affärsnavet Backastad med en tydlig roll att generera affärer – som en aktiv partner eller rådgivare.

Backahill Fastigheter äger och förvaltar bostäder och kommersiella lokaler i Ängelholm. Vår affärsidé är att skapa god lönsamhet och värdetillväxt genom en marknadsorienterad fastighetsförvaltning. Det betyder att vi strävar efter att ha välskötta fastigheter med hög standard så att våra hyresgäster trivs – och att vi är lyhörda för nya idéer som kan skapa affärsmöjligheter för våra hyrestagare i kommersiella lokaler.

Populära mötesplatser
Många av våra fastigheter ligger på Storgatan som är stadens stora shoppingstråk och en populär mötesplats för ängelholmarna. En kort promenad från gågatan finns Grönvalls Hallar där stadens anrika läderfabrik fått nytt liv med handel, service och restauranger. I dag har vi sammanlagt 106 000 kvadratmeter yta i Ängelholm, fördelat på 475 lägenheter och 130 lokaler för butiker, kontor, skolor och lättare industri.

Attraktiva bostäder
Rönne Brygga är ett projekt som ligger utanför vår ordinarie förvaltning. Det handlade om nybyggnation av 54 attraktiva bostadsrätter på bästa läge mitt i city, där de boende kan leva ett bekvämt stadsliv granne med ån och vackra grönområden. Projektet bidrar till att skapa ett levande centrum i Ängelholm.

Backahill Bjäre äger och förvaltar ett stort antal fastigheter och företag i Båstad. Vi har bland annat intressen i Hotel Skansen med den berömda tennisanläggningen och i bolaget som arrenderar hamnen. Precis som i Ängelholm är vår ambition att vara delaktiga i ortens utveckling och stödja det lokala näringslivet.

Spännande utmaning
Vi driver bland annat ett projekt för att utveckla området kring anrika Norrvikens Trädgårdar som har mycket stor potential. Det är en spännande utmaning som kräver långsiktigt arbete och engagemang. På andra sidan Båstad, mellan motorvägen och centrum, har vi etablerat Entré Båstad som är ett externhandelsområde med flera olika aktörer. Det strategiska läget gör att platsen sannolikt kommer att locka till sig ännu fler verksamheter i framtiden.

Unikt hotellkoncept
Framtiden tillhör också Riviera Strand. Det klassiska badhotellet med anor från 1930-talet har integreras med två nya byggnader i tre plan och ett poolhus.
Totalt 148 sviter, varav 51 är sålda som ägarsviter. 
Här har vi skapat ett flexibelt och bekvämt semesterboende alldeles intill Malens strandskog. 

Backahill har ett strategiskt aktieinnehav i fem börsnoterade fastighetsbolag med representation över stora delar av Sverige. Dessutom intressen i Skandinaviens största skidanläggningar. Wihlborgs är det ledande kommersiella fastighetsbolaget i Öresundsregionen med kontor och fastighetsbestånd i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn.

Fabege har ett fastighetsbestånd som är koncentrerat till fyra tillväxtområden i huvudstadsregionen: Stockholms innerstad, Arenastaden, Solna Business Park och Hammarby Sjöstad. Diös är norra Sveriges största privata fastighetsbolag med verksamhet från Borlänge i söder till Luleå i norr. Catena är specialiserat på logistikfastigheter i Sverige, och Brinova Fastigheter med säte i Helsingborg är ett nybildat fastighetsbolag med inriktning på samhällsfastigheter och hyresbostäder i södra Sverige. Backahill är storägare tillsammans med Fastighets AB Balder.

Backahill har sedan man bildade Skistar 1975 engagerat sig i den skandinaviska fjällvärldens utveckling till en destination med internationell attraktion. I dag driver man skidanläggningar i Sälen, Åre, Vemdalen, Hemsedal, Trysil och Hammarbybacken. Skistar är också storägare i den österrikiska skidanläggningen St Johann in Tirol, där två nya liftar invigdes 2017.

Alla företag har varit små och behövt stöd i sin utveckling med kapital och erfarenhet. Backahill väljer att genom Backahill Utveckling gå in med olika former av investeringar i bolag som vi bedömer har stor utvecklingspotential, stark vilja, spännande affärsidéer och utmärkta produkter. Vår idé är att hjälpa dessa företag till nästa nivå genom att erbjuda affärskompetens, finansiella resurser och ett stort nätverk.

Olika branscher
I dag har vi en utvecklingsportfölj som består av utvecklingsprojekt, börsinnehav och kommande börsprojekt – ofta i verksamheter kopplade till bygg- och fastighetsbranschen men vi har också intressen i läkemedelsbranschen genom Cernelle.

Backahill har alltid haft en stark vilja att skapa nytt ur det gamla, och kopplingen till lantbruk, matproduktion och bygdens väl är stark. När Findusfabriken i Bjuv lades ned 2017 försvann både jobb och en stor livsmedelsproducent. Det gav fantastiska möjligheter till nya idéer, där vill Backahill som en stabil partner vara med och skapa destinationen Foodhills

Vår närvaro i Stockholm fungerar som ett affärsnav där våra gedigna meriter och omfattande nätverk inom fastighets- och finanssektorn tillsammans utgör en bas för affärer. Vi agerar som allt från rådgivare till aktiv partner i projekt som kräver en stark resurs i form av kompetens, ledning och finansiellt nätverk.


Kontaktuppgifter scrolla lite längre ner!

Vårt bolag Backastad utgör en plattform och bas för samhällsbyggande och projektutveckling av bostäder. Backastad fokuserar bland annat på seniorbostäder, trygghetsboende och bostäder för vård och omsorg och driver i nuläget två Stockholmsbaserade bostadsprojekt. Dessa två är  Graninge Strand där vi uppför ett seniorboende med 54 lägenheter samt Fabrikshuset i Gustavsberg där vi bygger 240 moderna lägenheter.

På vårt Stockholmskontor drivs också, via Hansan, finansbolaget SFF, Svensk FastighetsFinansiering AB. Hansan är bolagets service agent. SFF emitterar obligationer på den svenska kapitalmarknaden via ett MTN-program på tolv miljarder kronor. Obligationerna är säkerställda med pantbrev i fastigheter och noteras på NASDAQ Stockholm.

Hansan

Benita Fridholm
Ekonom
+46 (0)72 161 46 28
Claes Helgstrand
Finans
+46 (0)70 557 21 37
Erik
Erik Paulsson
+46 (0)733 87 18 18