Mina sidor & Felanmälan
Välkommen!
På denna sida hittar ni nyheter och nyttigheter kring ert boende. Lite längre ner presenterar vi personerna som ni oftast möter från oss på Backahill. Under ”Bra att veta” finns olika tips och information att ta del av.
Till höger kan ni enkelt logga in på Mina sidor. Där gör ni enkelt felanmälan och ni hittar tidigare hyresavier som exempel.
Just nu!
Vi stänger av vattnet på Änglavägen 36
En planerad avstängning lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.
Nytt nyhetsbrev är nu ute!
En planerad avstängning lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.
Nyhetsbrev
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna.
Bra att veta
Här har vi samlat några saker som är bra för dig som hyresgäst att känna till.
Erbjudande
Fri entré!
Vid uppvisande av sin hyresavi är det fri entré till EVS hemma matcher.
Gäller grundserien.
Medarbetare ni möter
Maria Zander
Lennart Wallén
Fastighetstekniker
Niclas Pettersson
Jonas Bengtsson
Mats Christensson
Pontus Hedlund
Wictor Nilsson
Bra att veta (Privatpersoner)
Flytta in
Nycklar
Adressändring
Hemförsäkring
El-abonnemang
Betala hyran/Autogiro
Nycklar
Nycklar lämnas ut på Backahills huvudkontor i Ängelholm eller på Båstad Företagsby i Båstad. I samband med kontraktsskrivningen får du information om hur du bokar tid för överlämning av nycklar. Backahills personal kommer även ge dig all information som du behöver för att få en bra start som hyresgäst hos på Backahill.
Inflyttningsdag är den första vardagen i månaden och från kl 12.00 har du tillträde till lägenheten. Skulle den 1:e infalla på en lördag, söndag eller en allmän helgdag så får du tillträde först nästkommande vardag.
Tänk på att ta med legitimation när du hämtar nycklarna. Det är personen/personerna som står på hyresavtalet som är behörig att hämta ut nycklarna.
Adressändring
När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket, det gör du enkelt via deras e-tjänst. Det är viktigt för att få rätt folkbokföringsadress. Du som bor i lägenheten ska vara folkbokförd på lägenhetens adress. Ett tips är att göra din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten, eftersom Skatteverket sprider din nya adress till myndigheter och många företag. På Svensk Adressändring kan du beställa eftersändning av din post om du vill.
Vid flytt till en lägenhet behöver du ange lägenhetsnumret som består av fyra siffror. Lägenhetsnumret är en del utav din adress och visar på vilken våning och var på våningen din lägenhet finns. Lägenhetsnumret finns angivet på ditt hyreskontrakt eller på din postbox.
Hemförsäkring
Som hyresgäst krävs det att du alltid har en hemförsäkring på lägenheten och hemförsäkringen måste vara tecknad under hela hyresperioden.
En hemförsäkring skyddar ditt hem och dina saker. Prata med ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller för dig.
El-abonnemang
Hyresgästen ska teckna elavtal för hushållsel med en el-leverantör för hela hyrestiden.
Betala hyran/Autogiro
Hyran betalas alltid en månad i förskott. Vid kontraktsskrivningen får du möjlighet att ange hur du önskar betala din hyra och det alternativ Backahill erbjuder är autogiro, PDF faktura till din mail eller att du loggar in på Mina Sidor för att se din hyresavi.
Autogiroblankett
Flytta ut
Uppsägning
Förbesiktning
Visning av din bostad
Slutbesiktning
Nycklar
Tänk på vid utflyttning
Uppsägning
Vill du säga upp ditt hyresavtal måste uppsägning alltid vara skriftlig. Uppsägningstiden är tre månader och alltid per den siste i månaden. För att avtalet ska räknas som uppsagd i den aktuella månaden måste din skriftliga uppsägning vara Backahill tillhanda senast den siste i månaden.
Exempel:
Om du säger upp din lägenhet den 31 januari, är avflyttning den 1 maj. Uppsägningstid februari, mars och april.
Om du säger upp din lägenhet den 4 feb, är avflyttning 1 juni. Uppsägningstid mars, april, maj.
Förbesiktning
När vi bekräftat uppsägningen av hyreskontraktet kommer vi kontakta dig för en eventuell förbesiktning samt ger dig en checklista att följa inför städningen. Förbesiktningen innebär att vi kommer hem till dig och det blir en vägledning inför den kommande flytten och slutbesiktningen.
På slutbesiktningen ska lägenheten vara återställd och samtliga utrustningsdetaljer som tillhör lägenheten ska finnas plats. Allt som du själv har skruvat/spikat upp ska vara nerplockat och hålen ska vara återställda.
Visning av din bostad
När vi fått in din uppsägning av lägenheten kommer vi kontakta nya intressenter och erbjuda dem en visning av lägenheten. Om en visning är aktuell kommer vi kontakta dig för att i samråd bestämma när och hur visningen ska gå till.
Slutbesiktning
Ungefär 14 dagar innan utflyttningsdagen ska du kontakta oss för att boka in slutbesiktning. På besiktningen ska lägenheten var helt tömt och städad, det gäller även balkong/uteplats samt tillhörande förråd.
Slutbesiktningen görs med utgångspunkt i förbesiktningen, men eventuella skador och fel som inte kunde upptäckas på förbesiktningen tex på grund av möblering, kan uppkomma. Skador, fel eller anmärkningar som inte beror på normalslitage eller ålder kan leda till kostnader för dig som avflyttande hyresgäst.
Nycklar
På avflyttningsdagen ska nycklar och taggar vara Backahill tillhanda senast kl 12.00. Samtliga nycklar och taggar som kvitterats ut under hyresperioden ska återlämnas på kontoret eller i samband med slutbesiktningen. Saknas nycklar eller taggar kommer du bli debiterad kostnaden för nya nycklar och taggar.
Tänk på vid utflyttning
- Ta med alla dina tillhörigheter som finns i lägenhet, balkong/uteplats eller i ditt förråd.
- Säng inget fasligavfall (tex färgburkar) eller möbler i fastighetens miljöhus. Grovsopor hänvisas till kommunens återvinningscentral. Skulle du lämna grovsopor eller farligt avfall i fastigheten eller på området kommer du att bli debiterad kostnaden för bortförsel.
- Glöm inte att säga upp/ändra din hemförsäkring, el-försäkring och bredband.
- Glöm inte att adressändra.
Ändrat bostadsbehov
Har ditt bostadsbehov ändrats och du önskar en större eller mindre lägenhet kanske vi kan erbjuda en ny bostad till dig. Kontakt oss för att höra om det finns något annat ledigt som kan erbjudas dig. Uthyrning i andra hand gäller specifika regler efter ansökan.
Uthyrning i andra hand (Blanketter)
Du kan se dina avtal på Mina Sidor
Andrahandsuthyrning
Fullmakt andrahandsuthyrning
Uppsägning av lägenhet
Uppsägning av parkering
Autogiro
Ansökan om andrahandsuthyrning
Fullmakt andrahandsuthyrning
Uppsägning av lägenhet
Uppsägning av parkering
Autogiro
Allmänt
Felanmälan
Vårda din bostad – ansvar
Sophantering
Uteplats
Balkong
Husdjur
Skadedjur
Testa din brandvarnare
Säkerhetsdörr
Felanmälan
Om du upptäcker ett fel som du vill ha avhjälpt i lägenheten, tvättstugan, i fastigheten eller i fastighetens utemiljö kan du felanmäla via Mina Sidor
Vårda din bostad – ansvar
Som hyresgäst hos Backahill har du ansvar för att sköta om och vårda din lägenhet samt övriga gemensamma utrymmen i fastigheten. Det innebär bland annat att regelbundet tömma och rensa avloppen, byta lampor och hålla lägenheten i gott skick.
Som hyresgäst behöver du aldrig betala för fel eller brister som uppkommer efter normalt slitage eller ålder, däremot kan du betalningsskyldig om det uppkommit skador på grund av vårdslöshet. Du kan också bli skyldig att betala om du inte anmäler en skada eller brist som leder till en större skada. Felanmälan gör du enkelt via Mina Sidor
Hyresvärden ansvarar för renoveringar och utbyte i lägenheten, men önskar du som hyresgäst att göra mindre renoveringsarbete på egenhand ska du alltid ta kontakt oss innan och få ett godkännande. All kostnad för material och arbeten står hyresgästen själv för och vi kräver att arbetet utförs fackmässigt och att eventuella krav på särskild behörighet följs. Vid utflyttning kan du bli skyldig att återställa de arbeten du har utfört. Se till att boka en förbesiktning i god tid om du vet med dig att egna arbeten är utförda, så det finns tid för eventuell återställning innan utflyttning.
Allt som borras upp i din lägenhet ska återställas vid utflytt.
Tänk på att alltid visa hänsyn till dina grannar, oavsett vilken tid på dygnet det är. Som hyresgäst ansvarar du även för hur dina gäster uppför sig. Observera att vid upprepade störningar kan du bli uppsagd från lägenheten.
Upplever du att du blir störd av dina grannar eller de visar dålig hänsyn kan du kontakta oss.
Sophantering
- Det är viktigt att sortera sina sopor. De flesta av våra fastigheter har fina miljöhus där det är enkelt för dig som hyresgäst att sortera dina sopor. Där är tydligt upp skyltat hur avfall ska sorteras och slängas.
- Använd den bruna papperspåsen för att sortera ditt matavfall.
- För grovsopor och farligt avfall (tex färgburkar) hänvisar vi till kommunens återvinningscentral.
Uteplats
- Finns det en uteplats som tillhör lägenheten så ansvara du som hyresgäst för att sköta den. Det innebär att den ska vara i fint skick. Hyresgästen ansvara för att klippa gräset samt insidan av häcken, ogräs ska rensas under växtperiod samt snö ska skottas vid behov.
- Det är inte tillåtet att grilla med kol eller gasol på uteplatsen, endast el-grillar och tillåtet.
- Mata inte fåglar från din uteplats eller fönsterbleck. De skräpar ner och lockar till sig ohyra.
Balkong
- Vill ni ha blomsterlådor på balkongräcket, ska dessa placeras på insidan av räcket. Tänk på att vattna blommorna försiktigt så vattnet inte rinner ner till grannen.
- Visa hänsyn till grannar och skaka inte mattor eller kasta skräp från balkongen.
- Önskar ni sätta upp balkongskydd, prata med oss innan för att se vad som gäller på din balkong.
- Det är inte tillåtet att grilla med kol eller gasol på uteplatsen, endast el-grillar och tillåtet.
- Mata inte fåglar från balkong eller fönsterbleck. De skräpar ner och lockar till sig ohyra.
Husdjur
Rasta inte dina husdjur var som helst i ert bostadsområde och plocka alltid upp efter dem.
Skadedjur
Har du drabbats av skadedjur är det viktigt att bli av med dem snabbt.
Om du tror du har drabbats felanmäla via Mina Sidor
Brandsäkra och testa din brandvarnare
Var rädd om dig själv och andra genom att testa din brandvarnare.
Hyresgästen ansvarar och ska se till att brandvarnaren fungerar. Det är bra att regelbundet kontrollera att den fungerar, ett tips för att komma ihåg det är att alltid kontrollera din brandvarnare när du ställer om klockan till vinter- eller sommartid.
Du kan kontrollera din brandvarnare genom att trycka på den lilla knappen som finns på den, då ska den tjuta. Om den inte tjuter, kan det innebära att batteriet är slut och behöver bytas.
Byt batterit genom att plocka ner brandvarnaren. Det gör du oftast genom att vrida på den. Koppla ur det gamla batteriet och sätt i det nya och sätter upp brandvarnaren igen. Kontrollera brandvarnaren att den fungerar som den ska.
Ett tips om du inte vet vilket batteri din brandvarnare behöver är att ta med det gamla batteriet, eller ta en bild med din mobiltelefon på det, till affären för att säkerställa att det blir rätt modell på batteriet.
Utöver en brandvarnare är det även bra att ha en brandfilt samt en brandsläckare i hemmet.
Var även noga med att hålla rent bakom dina vitvaror och elektriska apparater. Håll koll så dina eluttag är hela och rena samt att inga sladdar är klämda eller skadade. Upptäcker du lösa eller söndriga eluttag ska du felanmäla det till oss via Mina Sidor
En annan stor brandfara är om det står saker i trapphusen. INGA föremål får placeras i trapphusen! Trapphusen är din och dina grannars väg ut och brandmännens väg in om det skulle börja brinna. Saker som står i vägen kan orsaka stora problem, för allas säkerhet får det inte placeras några föremål i trapphusen.
Säkerhetsdörr
Våra lägenheter är utrustade med säkerhetsdörrar som skyddar dig mot eld, brandrök och inbrott. Vissa säkerhetsdörrar låser du precis som vanligt, medan andra behöver du ta upp handtaget innan dörren går att låsa.
För att låsa dörren börja med att dra upp handtaget, vrid om och lås och ta därefter ur nyckeln.
Du behöver ta upp handtaget innan dörren går att låsa för att spanjoletterna ska i dörren ska haka i. Det är spanjoletterna tillsammans med karm och list som gör dörren mer inbrottssäker.
När du vill låsa upp dörren gör du precis som vanligt.
Gör det själv – Skötselguide
Kök
Byte av lampa i ugnen
Byte av lampa i köksfläkt
Rengöring av filter i köksfläkt
Rengöring av kyl
Rengöring av frys
Diskmaskinen diskar inte rent
Byte av lampa i ugnen
- Se först till att ugnen avstängd, kall och ren. Leta upp vart lampan sitter, ett tips är att använda en ficklampa eller lampan på mobilen om det är svårt att se.
- Skruva loss lampglaset till lamphållaren moturs. Håll gärna en trasa eller handduk emellan så att lampglaset inte spricker. Tänk på att det kan vara fett vid lampan.
- Lossa lampan inne i ugnen. Dessa kan se olika ut beroende på modell.
- Sätt i en ny lampa med samma beteckning som den du byter ut. Ett tips är att ta med den gamla lampan till en lampaffär för att säkerhetsställa att det blir rätt modell. Tänk på att lampan ska klara av 300 grader. Sätt därefter på skyddskåpan igen, innan du börjar att använda ugnen.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Byte av lampa i köksfläkt
- Lyft av skyddslocket, hitta lampan och dra ut den. Det kan vara lite olika beroende på modell.
- Sätt i en ny lampa med samma beteckning som den du byter ut. Ett tips är att ta med den gamla lampan till en lampaffär för att säkerhetsställa att det blir rätt modell.
- Sätt tillbaka skyddslocket.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Rengöring av filter i köksfläkt
Det är viktigt att rengöra fläktfiltret i köksfläkten regelbundet, då det kan samlas fett i filtret som skapar en brandrisk. Fettet i filtret kan smältas ner av värmen och hamna på spisen, där det kan börja brinna.
- Ta loss filtret. Finns ofta en knapp på ena kanten ska som skjutas in.
- Diska filtret i diskmaskinen eller blötlägg filtret i diskhon med diskmedel. Använd diskborsten för att få bort så mycket fett som möjlig. Låt filtret ligga över natten.
- Låt filtret torka innan du sätter tillbaka det.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Rengöring av kyl
Längst bak i kylskåpets innervägg finns ett avlopp där smuts kan samlas och bilda stopp.
Se därför till att rengöra runt om och i hålet regelbundet.
- Ta ut hyllplanet och lokalisera hålet.
- Torka av skenorna ner mot hålet och i hålet. Ett tips är att använda dig utav en bomullstopps för att rengöra i hålet.
- Sätt tillbaka hyllplanet.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Om frysen börjar bli svårt att stänga kan det beror på att den behöver avfrostas för att få bort all is.
- Stäng av frysen och plocka ut alla lådor samt matvaror. Ett tips är att ställa lådorna på diskbänken och lägga tidningar eller en filt runt om, så de håller kylan.
- Läggen en handduk på golvet och ställ en plåt på handduken. Se till att plåten hamnar under avrinningen längst fram på frysen, för att samla upp is och vattnet som kommer smälta.
- Vänta tills all is är smält och har försvunnit. Ett tips är att koka vatten i en kastrull och ställa in på ett kastrullskydd inne i frysen för att isen ska smälta fortare. Hacka absolut inte bort isen, då kan frysen gå sönder.
- När all is är borta torkar du av frysen med en trasa. Sätt in maten och sätt på frysen.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Om disken inte blir ren vid diskning kan filtret behöva rengöras.
- Vrid loss diskmaskinsfiltret som ofta finns i bottnen och mitten av diskmaskinen. Filtret går ofta att dela på, rengör båda delarna.
- Rengör och torka rent kring silen.
- Montera tillbaka delarna.
- Fyll på med diskmaskinssalt och spolglans, det finns att köpa i dagligvaruhandeln.
- Kör ett rengöringsprogram utan disk i maskinen.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Badrum
Vattnet rinner inte undan i handfatet
Vattnet rinner inte undan i duschen eller i badkaret
Rengöring av tvättmaskin
Rengöring av torktumlare
Min tvättmaskin/torktumlare startar inte
Min tvättmaskin/torktumlare öppnar inte lucka
Vattnet rinner inte undan i handfatet
Smuts, skräp och hår som spolas ner i handfatet kan leda till stopp i avloppet eller att vattnet rinner ner långsamt. Rengör därför ditt vattenlås regelbundet för att undvika stopp.
- Hämta en spann att ställa under vattenlåset eftersom det kan komma lite vatten när du skruvar av vattenlåset. Du kan använda plasthandskar om du tycker det är otäckt.
- Börja med att skruva isär delarna och plocka bort skräp. Ett tips är att ta en bild på hur delarna sitter innan du börjar för att enklare kunna återmontera delarna efter rengöringen. Håll även koll på packningarna.
- Rengör alla delarna med hjälp av en svamp, diskborste eller papper och skölj av det sista i ett badkar eller dusch. Tänk på att inte använda kranen i handfatet, eftersom vattnet kommer rinna ut om inte vattenlåset är på.
- Skriva ihop alla delarna igen och kontroller att packningarna sitter rätt, sluter tätt och sitter kvar.
- Sätt på vattnet och kontroller att det inte läcker någonstans, innan du plockar undan spannen.
- Plocka upp smutsen ur spannen och släng i papperskorgen. Häll vattnet i toaletten och spola.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Vattnet rinner inte undan i duschen eller i badkaret
- Hämta en spann att ha nära tillhands och något att pilla upp locket/gallret med, tex en skruvmejsel eller en gaffel. Du kan använda plasthandskar om du tycker det är otäckt.
- Ta bort lockat/gallret och plocka upp den lilla hinken där allt smuts har samlats.
- Rengör den lilla hinken över spannen. Använd en svamp, diskborste eller papper för att få bort all smuts i den lilla hinken. Den lilla hinken går att montera isär för att enklare komma åt.
- Sätt tillbaka hinken i avloppet och sätt tillbaka locket/gallret.
- Sätt på vatten och kontrollera att stoppet är borta. Om det fortfarande skulle rinna dåligt, rengör bottenventilen och röret från badkaret från smuts och hårstrå med hjälp utav dina fingrar.
- Plocka upp smutsen ur spannen och släng i papperskorgen. Häll vattnet i toaletten och spola.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Rengöring av tvättmaskin
Det är viktigt att rensa filet och rengöra maskinen regelbundet samt se till att du använder rätt dosering av tvättmedel.
- Rengör tvättmedelsfacket genom att plocka ut hela behållaren och diska förhand. Ibland kan du behöva hålla nere en ”knapp” i mitten för att få ut behållaren.
- Torka av luckan och runt om lucköppningen. Tänk på att rengöra innanför gummilisten där smuts, hår och saker du haft i fickorna kan samlas.
- Det finns ett filter längst ner på maskinen som behöver rengöras regelbundet. Öppna luckan, skruva loss filter, plocka ut det och toka bort all smuts som samlats i filtret.
- Lämna alltid tvättmedelsbehållaren och luckan öppen efter tvätt för att maskinen ska kunna torka ut ordentligt.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Rengöring av torktumlare
Rengör alltid torktumlaren efter tvätten är klar.
- Dra ut vattenbehållaren och töm vattnet.
- Öppna luckan och rengör filtret efter varje torkning. Filtret går ofta att öppna, så se till att både insidan och utsidan blir rengjord.
- Längst ner på torktumlaren sitter ett filter som behöver rengöras regelbundet. Öppna luckan och plocka ut och rengör filtret.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Min tvättmaskin/torktumlare startar inte
Om tvättmaskinen eller torktumlaren inte startar kan det bero på fler olika saker.
Kontroller för om det finns strömtillförsel till maskinen. Det kan du tex göra genom att koppla in en mobilladdare i eluttaget. Om det saknas ström i uttaget, kontroller om det har gått någon propp i elskåpet.
Kontroller även att alla filter är rena samt att slangarna för vatten inte är böjda eller igentäppta.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Min tvättmaskin/torktumlare öppnar inte lucka
Luckan till tvättmaskinen går inte att öppna under pågående program, samt upp till fem minuter efter avslutat program, det beror på att det ska rinna ut vatten på golvet innan maskinen är tömd. Har det gått ett par minuter och luckan fortfarande inte öppnas, prova då att stänga av maskinen eller dra ut sladden ur eluttaget och sätt tillbaka det för att se om luckan öppnas.
Öppnas inte luckan kan du testa att sätta på programmet ”Tömning/Centrifugering” och låta programmet gå klart innan du testar öppna luckan.
Om beskrivningen ovan inte hjälper, och att du inte hittar några svar i de instruktionsböckerna som finns i lägenheten, kan du felanmäla via Mina Sidor
Tvättstuga
Tvätt-vätt
Tvätt-vätt
För att alla i din fastighet ska få en bra tvätt upplevelse i vår gemensamma tvättstuga är viktigt att ha ett gott tvätt-vätt.
- Du bokar din tvättid i bokningstavlan med ditt tvättlås eller på informationstavlan.
Oavsett hur du bokar så är det viktigt att aldrig ta någon annans tvätt tid, även om de inte tvättar just då.
- Följ tvättråden i dina klädesplagg för din egen skull och överdosera inte med tvättmedel.
För mycket tvättmedel är först och främst inte bra för vår miljö, men det kan även skapa rester som ligger kvar och möglar i maskinen, vilket kan skapa allergi för andra som tvättar.
Tvätta klädesplagg med bygel i en tvättpåse för att inte ha sönder maskinen. Tvätta inte mattor, större filtar eller skor i maskinerna.
- Ta inte med husdjur ner till tvättstugan för allergikernas skull.
- Följ tvätt reglerna som gäller i din tvättstuga.
I tvättstugorna finns tvättstugereglerna uppsatta, reglerna kan skilja sig från olika tvättstugor, tex när det gäller torktid, så se till att alltid ta del av dem innan du börjar tvätta.
Tre regler gäller alltid i alla tvättstugor
-
- Ta aldrig någon annans tvättid
- Inga kläder ska finnas kvar i tvättstugan när din tid är slut.
- Lämna alltid tvättstugan i det skick du själv förväntar dig när du ska tvätta.
- Städa tvättstugan
Städa alltid tvättstugan efter att du tvättat klart för att den ska vara i fint skick till din granne som kommer efter dig.
-
- Torka av maskinernas in-och utsida, samt tvättmedelsfacket.
- Rensa torktumlarens filter och töm vattenbehållaren.
- Sopa/torka av golv och arbetsbänkar.
- Stäng fönster och dörrar samt släck belysningen innan du lämnar.
Fungerar inte tvättmaskinerna, torktumlare eller toksskåp kan du felanmäla via Mina Sidor
Tips och nyttigheter
Luft och Värme
Droppande kran/rinnande toalett
Luft och Värme
Ventilationen är viktig för att ha en bra boendemiljö. Det finns ett nog uttänkt system för att ventilationen och värme ska fungera i din lägenhet, och för att hålla luften fräsch och varm krävs det att alla ventilationsvägar står öppna.
Det finns termostater på varje element som känner av om temperaturen ska höjas eller sänkas i lägenheten. I fönstret ovanför elementen finns ventiler där luften strömmar in och värms upp av elementen, innan den sugs ut i lägenheten till öppna frånluftsventiler i kök och badrum. Stänger man ventilerna så förstörs systemet och luften värms inte upp som det ska och luften i lägenheten kan upplevas som kvav. Det kan även leda till kalldrag från dörrar samt att lukter från grannar kan leta sig in i lägenheten.
För att luften ska kunna värmas upp måste värmen från elementen kunna stiga, därför är det viktigt att tänka på hur du möblerar i lägenheten. Ha inte möbler eller tjocka gardiner över elementet och termostaten, då registreras inte rätt temperatur och uppvärmning försämras.
Ventilerna i fönstret ska alltid vara öppna. Ventiler kan se olika ut, vissa öppnas genom att man dra en knapp åt sida, andra vrider man på och ibland kan man dra i ett snöre – olika modeller, men samma princip.
För att luften i lägenheten ska bli så bra som möjligt är det även viktigt att ventilerna är rena. Dammsug eller torka bort damm och smuts ett par gånger per år, ett tips för att komma ihåg det är att alltid göra det när du ställer om klockan till vinter- eller sommartid.
Vårt mål är att hålla inomhustemperaturen mellan 20 och 22 grader. Om du märker att temperaturen ligger under 20 grader under flera dagar, kan du felanmäla via Mina Sidor
Droppande kran/rinnande toalett
En droppande kran eller en toalett som står och rinner kan verka obetydlig, men med tiden kan det leda till stor vattenförlust. Genom att rapportera en läckande kran och få den åtgärdad hjälper du till att spara vatten och bidra till en hållbar framtid.
– Ibland upptäcker vi kranar och toaletter som har läckt länge, och det handlar om stora mängder vatten. Det kan du felanmäla via Mina Sidor