Gamlegården invigd

Efter ett och ett halvt års byggtid invigdes Gamlegården i Båstad första fredagen i juni. Backahills grundare Erik Paulssons vision om en modern handels- och mötesplats mitt i centrum har blivit verklighet. Trots regntunga skyar var det många som var på plats på Gamlegårdens innergård när Erik Paulsson klippte det röda bandet.

– Det är jätteskönt att vara i mål med detta projekt efter ett och ett halvt år. Vi är tacksamma över den förståelse som visats under byggtiden med bland annat störningar i trafiken. Vi är jättenöjda, det är en byggnad som smälter bra in i miljön och med ett utbud som det finns behov av i centrala Båstad, säger Lennart Mauritzson, vd i Backahill AB.

Första spadtaget togs i januari 2021 – men tankarna och planerna på en handelsplats kombinerat med bostäder och parkeringar mitt i Båstad är betydligt äldre.
– Det är Erik Paulssons vision. Erik hade tittat på den här tomten länge och 2015 fick han möjlighet att köpa den. Erik såg en möjlighet att erbjuda lokala råvaror från Bjärebygden men även få till bostäder och en mötesplats. Det blev ingen saluhall men innergården kan bli en form av ett torg. Vi skissade på innehållet och bestämde i grova drag och fastnade sen för Linghoffs Arkitekturs förslag som anknyter till namnet Gamlegården. Det har blivit jättebra, en eloge till MMB som byggt. Intresset för projektet har varit stort vilket är kul, säger Dag Thulin, ansvarig för marknad och projekt på Backahill.

Trots att byggnaden är ny så smälter den bra in i miljön utmed Köpmansgatan. På bottenplan finns verksamheterna där Brödernas restaurang och Tempo livsmedelbutik har öppnat sina verksamheter, ytterligare verksamheter öppnar i september, bland annat en salong och ett utlämningsställe för paket.
På våning 2 och 3 finns 18 hyresrätter och intresset har varit stort och inflyttning sker i augusti. I källaren är det parkeringsgarage för bland annat hyresgäster, det finns även 20 parkeringsplatser på baksidan.
– Vi har önskat året-runt-boende. Det är viktigt för Båstad och verksamheterna att ha ett kundunderlag på helårsbasis, säger Lennart Mauritzson.
Brödernas restaurang kommer även att ha en uteservering på innergården, hyresgästerna har en egen terrass på plan 2 med utsikt över Laholmsbukten.

Det var många som passade på att besöka Gamlegården på invigningen. Louise Johansson, platschef på ÄHLM Market ledde intervjuer och tal från Dag Thulin, representanter från Tempo och Brödernas samt Annika Borgelin, vd på Båstad Turism & Näringsliv. Besökarna bjöds på mat och dryck från lokala leverantörer som Heberleins, Kullamust och Bjäre Chips och Båstad Jazzband stod för underhållningen.
MMB har varit totalentreprenör för bygget.
– Det här symboliserar Backahill och Erik Paulsson. Han hade en vision, plockade en idé från Frankrike och placerade den i hemkommunen Båstad, avslutar Lennart Mauritzson.