Backahill stöttar Dansar för fred

Tisdagen den 12 april kl 18:00 arrangerar Dansfabriken Ängelholm en gala till förmån för de drabbade i kriget i Ukraina. Dansar för fred är namnet på en kväll där alla kan delta och bidra. Alla intäkter går oavkortat till UNHCR Ukraina. Backahill AB stöttar initiativet och kommer att skänka en lika stor summa som Dansfabriken Ängelholm lyckas samla in den här kvällen.

– Det är fasansfullt det som sker i Ukraina. Vi ser en massa oskyldiga människor som drabbas hårdast, hjälpbehovet är enormt och vi känner att vi vill vara med och hjälpa till så mycket vi kan. När vi fick höra om Dansfabrikens initiativ så var det självklart att vi ville vara med och bidra. Vi hoppas fler vill vara med och stötta på ett eller annat sätt. Tillsammans kan vi göra större skillnad, varje bidrag räddar liv, säger Lennart Mauritzson, vd & koncernchef på Backahill AB.
Sofie Hofvendahl Rude, verksamhetschef i Dansfabriken, blev glad och överraskad när Backahill, en av Dansfabrikens långvariga samarbetspartners, hörde av sig med sitt erbjudande:
– Backahill hade hört talas om vår gala och kontaktade oss och erbjöd sig att matcha summan vi får ihop på kvällen. Helt fantastiskt! Vi blev så glada. Det är så skönt att ha Backahill med sig, det ger en extra trygghet i vår verksamhet. Och jag hoppas det kan inspirera fler till att vilja vara med på något sätt, säger Sofie.
Sofi, berättar om hur idén till galan föddes:
– Vi har världens bästa ungdomsstyrelse! Vi har många duktiga ungdomsledare och en dag i veckan försöker vi samlas fysiskt för att prata om olika saker. Kriget i Ukraina har påverkat alla, unga som gamla, och vi kände att vi ville göra något för att hjälpa till. Vi snackade ihop oss och kom fram till att det bästa är att göra något konkret. Det blev en fredsgala med dans som förtecken. Medlemmarna är själva med och skapar något på temat fred. Det spänner över väldigt många känslor och uttryck. Våra ungdomar får möjlighet att skapa och ge uttryck för sina känslor och tankar, berättar Sofie.
Dansar för fred arrangeras tisdagen den 12 april med start kl 18 på Jarl Kulle-scenen i Ängelholms Gymnasieskola. Kommunen har upplåtit lokalen helt gratis för ändamålet. Vem som helst får delta i föreställningen.
– Vi organiserar men alla är välkomna att uppträda på scenen. Eller så kan man bidra på annat sätt. Vi har ett bakgäng som kommer att baka och skänka det till försäljningen innan, i pausen och efteråt. Och en smyckesdesigner kommer och säljer sina verk till förmån för insamlingen. Det finns mycket man kan göra för att bidra och det går till en god sak, säger Sofie.
Efter två tuffa pandemiår med begränsningar och restriktioner har Dansfabriken kunnat återgå till lite mer vanlig verksamhet igen den senaste tiden. Sakta ökar medlemsantalet igen och den här veckan har även några nyanlända ungdomar på flykt från Ukraina börjat i Dansfabriken.
– Det känns jättebra. Sen har vi det tufft med ekonomin eftersom vi inte kunnat genomföra några föreställningar eller shower. Men nu satsar vi allt på vårshowerna. Dansar för fred är något annat men vi är glada över att vara tillbaka på scenen, avslutar Sofie.
Vill man vara med och delta eller bidra i Dansfabrikens fredsgala så ska man kontakta Dansfabriken på e-post: info@dansfabriken.org