Backahill 20 år

Det familjeägda fastighetsbolaget Backahill bildades 1998. I mer än 20 års tid har vi förvandlat visioner till verklighet. Där andra bara ser en tråkig och öde parkeringsplats ser vi ett livfullt och attraktivt bostadskvarter. Vårt äkta engagemang i det lokala samhället kombinerat med en stark entreprenörsanda driver oss att hela tiden skapa nya möjligheter, till glädje för många människor. Nedan kan du läsa om några av alla de visioner som vi förvandlat till verklighet under de senaste 20 åren.

2000 –
Från tenniskris till nöjesmetropol

Under början av 1990-talet var den världskända Båstadtennisen i kris. Det svenska tennisundret tycktes vara förbi, vilket drabbade tennisturneringen Swedish Open i Båstad hårt. Publiken svek, sponsorerna likaså. För att rädda kvar turneringen i Båstad krävdes en kraftsamling av lokala politiker, näringslivsrepresentanter och tennisintresserade.

År 2000 förvärvade Båstadtennis & Hotell AB, med entreprenören Erik Paulsson i spetsen, tennisanläggningen. Förvandlingen av Hotel Skansen till högklassig hotell- och konferensanläggning spelade en avgörande roll i förnyelsen av Båstadtennisen. Tillsammans med den ombyggda tennisstadion och nöjesstället Pepes Bodega bidrar Hotel Skansen nu till att göra Båstad till en av Sveriges mest attraktiva semesterorter.

 

2008 –
Ombyggd ishall del i Rögles elitsatsning

Rögle BK är Nordvästskånes stolthet i hockeysammanhang. Inför säsongen 2008/2009 lyckades klubben ta sig upp till högsta divisionen, och behövde då en arena som bättre kunde attrahera både publik och sponsringsintäkter än den gamla Röglehallen. Med Arenabolaget i Ängelholm investerade Backahill i en större och modernare ishall, Lindab Arena, som rymmer en publik på drygt 5 000 personer.

Inför Rögle BK:s återinträde till Svenska Hockeyligan 2015 byggdes arenan om igen för att möta SHL:s nya riktlinjer. Med fina konferenslokaler, 25 loger, restaurang och barer är idag Catena Arena en uppskattad plats för ishockey på toppnivå och andra publikdragande evenemang.

2012 –

Storgatan – Ängelholms hjärta

Som fastighetsägare vill vi stärka Ängelholms stadskärna som en upplevelsebaserad mötesplats där bekvämlighet och njutning ges stort utrymme. Backahill har under mer än tio års tid investerat i ett tiotal fastigheter på Storgatan, stadens shoppingstråk nummer ett och en populär träffpunkt för ängelholmarna. Här finns en bra blandning av bostäder, butiker, service, restauranger och kontor – grunden för god trivsel och ett levande centrum dygnet runt. Att välkända aktörer såsom Åhléns, H&M Home, Lindex, Kicks och Harrys väljer att finnas på Storgatan är ett tydligt tecken på att cityhandeln i Ängelholm har en stark ställning. 

2013 – 
Lugnare citytrafik tack vare garagetunnel

Ängelholms fina citykärna är populär hos både stadsbor och besökare. Men liksom för andra stadscentrum har tillräckligt goda parkeringsmöjligheter varit en utmaning. I februari 2013 invigde Backahill tillsammans med Ängelholms kommun en tunnel som förbinder parkeringshusen i fastigheterna Duvan och Påfågeln som finns på var sin sida om Storgatan. Bilister behöver inte längre köra runt Stortorget för att komma till Duvans parkeringsgarage. Det minskar därmed trafiken betydligt genom city och gör det lättare att parkera på de parkeringsplatser som erbjuds i Duvan. Med ny belysning, nylagd golvbeläggning och nya fräscha färger utgör garagen en tilltalande parkeringsyta mitt i centrala Ängelholm.

2015 – 
Centrala bostäder och modernt badortshotell

När Backahill köpte tomten på Tåstrupsgatan i centrala Ängelholm såg vi inte en platt parkeringsplats, bullriga livsmedelsleveranser och gråa lastkajer som då fanns. Man såg en potential att höja statusen för hela Ängelholm. En möjlighet att vidareutveckla stadens centrum med plats för ett kvalitativt och levande boende. Precis intill Rönne å byggde vi Rönne Brygga, fem stilrena hus med sammanlagt 54 toppmoderna och ljusa bostadsrätter. Hösten 2015 invigdes husen. Hotel Riviera i Båstad var ett av Sveriges första badortshotell och invigdes 1932. Klassiska värden från funkistiden tas tillvara i nya Riviera Strand, ett modernt semesterboende med 148 sviter, varav en tredjedel är ägarsviter. Sommaren 2015 invigde vi Riviera Strand som ligger vid stranden i Malens havsbad strax utanför Båstads centrum. 
 

2016 – 
Fantastisk trädgårdspark med stor potential

Norrviken är ett anrikt besöksmål med stor potential. Här finns restaurang och historiska stilträdgårdar. Erik Paulsson har länge närt en dröm om att få återställa trädgården till sin forna glans. Norrvikens trädgårdar grundades av Rudolf Abelin. Han kom till Båstad 1906 för att förverkliga sin dröm om att skapa ett ”levande trädgårdsmuseum”. Rudolf Abelin tvingades sälja anläggningen efter andra världskriget. Efter att ha varit eftersatt under många år jobbar vi med att återskapa och utveckla trädgården. Huvudbyggnaden Villa Abelin har återfått sin forna glans och den varsamma renoveringen av anläggningen fortskrider. Vi planerar också att utveckla området i nära anslutning till Norrviken.

 

2017 –

Bjuv – Foodhills

Efter att Findus lade ner sin fabrik 2017 förvärvades fastigheten. Här engagerar sig Backahill genom Foodhills med en vision om ett centrum för cirkulär livsmedelsproduktion.